Συγχαρητήρια κε Χρήστο Τσαλίκη από την Πλάκα. Ο Δήμος πρέπει να σας ακούσει

Ο υπαρχηγός της αγγλικής αποστολής, Christopher Woodhouse, δεύτερος από αριστερά, στην μέση ο Ναπολέων Ζέρβας και δίπλα του ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ, Κομνηνός Πυρομάγλου. Φωτο από https://limnosxpress.gr  Ευχαριστούμε

Συγχαρητήρια στην Τοπική Κοινότητα Πλάκας και στον πρόεδρό της  κ Χρήστο Τσαλίκη.  Ένα χρόνο πριν με δημοσίευμά μας,  τονίσαμε την ανάγκη να τιμηθεί ο συμπατριώτης μας Κομνηνός Πυρομάγλου. Σήμερα με μεγάλη χαρά βλέπουμε την τοπική Κοινότητα να ενεργοποιείται για το θέμα. Μπορεί να είδαν το δημοσίευμά μας τότε, μπορεί ΟΧΙ. Ίσως  να κινήθηκαν ανεξάρτητα και απλά να συνέπεσαν οι ιδέες μας.  Σημασία έχει ότι κινήθηκαν για κάτι που τιμά το χωριό τους και τη Λήμνο ολόκληρη. Όχι μόνο στην Πλάκα,  η τιμή στον Κ. Πυρομάγλου κε πρόεδρε. Του αξίζει πρωτίστως αυτό που προτείνετε,  αλλά και κάτι περισσότερο. Οι Δημοτικές μας αρχές οφείλουν να σας ακούσουν.

Είναι μόνο ο Πυρομάγλου όμως ξεχασμένος από τους Λημνιούς; Ο Γιάννης Ρίτσος που έζησε στο Κοντοπούλι εξόριστος, και πριν δύο χρόνια δεν επέτρεψαν να παιχθεί θεατρική παράσταση στο χώρο που έζησε; Μας πληροφόρησαν επίσης ότι προτάθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο η προσωνυμία ΄΄Τάσος Λειβαδίτης ΄΄ για το μικρό θεατράκι που κατασκευάστηκε στην παραλία του Μούδρου. Τι απέγινε άραγε αυτή η πρόταση;

Και οι δρόμοι χρειάζονται και τα λιμάνια και τα παγκάκια, και απαιτούν προσπάθειες και χρήματα. Η τιμή όμως σε αυτούς που αξίζουν δεν κοστίζει, και γι αυτό δεν υπάρχει δικαιολογία να μην την αποδίδουμε.  Η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας.

Limnos.news

 

8 Ιανουαρίου 2018    limnos.news

Κομνηνός Πυρομάγλου: Ούτε το όνομα ενός δρόμου δεν δόθηκε στον Λημνιό από την Πλάκα

Εποχές ανιστόρητες; Εποχές  γεμάτες εμπάθεια και μισαλλοδοξία; Αδιαφορία; Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στο Αγρίνιο, στα Ιωάννινα βρήκαν τρόπο να τιμήσουν τον Πυρομάγλου δίνοντας το όνομά του σε κεντρικούς δρόμους. Στη Λήμνο όπου γεννήθηκε;

Από τα 17 του χρόνια βρίσκεται στους Εθνικούς αγώνες  ο Κομνηνός Πυρομάγλου. Γεννήθηκε στην Πλάκα της Λήμνου , πολέμησε δίπλα στον Πλαστήρα, υπήρξε υπαρχηγός του ΕΔΕΣ,  εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ  το 1958. Συγγραφέας και μελετητής της Εθνικής αντίστασης –  σημείο αναφοράς των ιστορικών για την εποχή εκείνη. Αν κάποιος δεν συμφωνεί απόλυτα με όλες του τις ενέργειες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμηθεί στον τόπο του.

Η τοπική κοινότητα Πλάκας και ο Δήμος Λήμνου είναι καιρός να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

limnos.news

Βιογραφικό του Κ. Πυρομάγλου

 Τοπική κοινότητα Πλάκας  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

            Σχετ. Αριθμ.Απόφασης 1/2019& 2/2019

Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας  Πλάκας με σκοπό να ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού για απόδοση τιμής στην σπουδαία προσωπικότητα, με καταγωγή από το χωριό μας  «Κομνηνό Πυρομάγλου», συνεδρίασε στις 21/1/2019 και με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ζητά από τον Δήμο Λήμνου :

Α.  την ανάπλαση της πλατείας που βρίσκεται κοντά στην παιδική χαρά του χωριού και

Β.  την επίσημη ονοματοδοσία της από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου σε «Πλατεία Κομνηνού Πυρομάγλου».

Στο χωριό μας, στην άκρη του νησιού, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν υπάρχει πλατεία, διαμορφωμένη ως χώρος πρασίνου και αναψυχής (με παγκάκια, φωτισμό κλπ.) που να μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης των κατοίκων του  και ως εκ τούτουθεωρείται απολύτως αναγκαία.

Επίσης, θεωρούμε  χρέος μας, να τιμήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του σπουδαίου εκπαιδευτικού, αγωνιστή της αντίστασης, πολιτικού και συγγραφέα Κομνηνού Πυρομάγλου,που κατάγεται από το χωριό μας, έστω με αυτόν τον συμβολικό τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το Δήμο Λήμνου να προβεί σε άμεση επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και τοποθέτηση  σχετικής πινακίδας καθώς και την διαμόρφωσή της σε έναν όμορφο χώρο συνάντησης, με παγκάκια και φωτισμό.

Σχετ. Αριθμ.Απόφασης 1/2019& 2/2019

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Συγχαρητήρια κε Χρήστο Τσαλίκη από την Πλάκα. Ο Δήμος πρέπει να σας ακούσει"

ΣΧΟΛΙΑΣΕ

Your email address will not be published.


*