Όπως στρώνουμε έτσι θα κοιμόμαστε

Αντικοινωνική συμπεριφορά η φοροδιαφυγή και η  ανασφάλιστη εργασία.

Στη Λήμνο ιδιαίτερα το Καλοκαίρι  στις εποχικές εργασίες το φαινόμενο έχει μεγάλη έκταση. Αγανακτισμένοι με τους παραβάτες  είναι και οι εργοδότες που τηρούν τη νομιμότητα. Πρέπει να γίνει κάτι επιτέλους μας είπε καταστηματάρχης που ασφαλίζει πάντα το προσωπικό του και εκδίδει πάντα φορολογικές αποδείξεις.<< Πώς να ανταγωνιστώ το απέναντί μου κατάστημα στις τιμές όταν εκείνος έχει μειωμένο κόστος  και δεν πληρώνει εφορία και ασφάλιστρα για τους υπαλλήλους του;>> μας  δήλωσε αγανακτισμένος.  

 

Οι  έλεγχοι θα ενταθούν μετά το νέο νόμο

Κανείς εργοδότης δεν δικαιολογείται πλέον να έχει ανασφάλιστους εργαζομένους. Ιδιαίτερα για τους νέους έως 25 ετών τα μισά ασφάλιστρα που αναλογούν στον εργοδότη, θα τα καλύπτει πλέον  το Κράτος. Έτσι η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε για τους νέους από 1-2-2019 (ο λεγόμενος υποκατώτατος που ήταν 510 και τώρα έγινε 650  Ευρώ), δεν θα επιβαρύνει σχεδόν καθόλου τους εργοδότες αφού θα γλυτώνουν τα μισά ασφάλιστρα.

 

Καλά όμως για τους νόμιμα εργαζομένους για τους οποίους ελέγχονται οι εργοδότες τους. Τι γίνεται όμως με τους παράνομους;

Με την καθιέρωση του εργοσήμου  κανένας πλέον δεν δικαιολογείται να εργάζεται παράνομα. Μπορεί, και είναι υποχρεωμένος, να ασφαλίζεται  και να δηλώνει τα εισοδήματά του ακόμα και  κάποιος που δουλεύει λίγες μέρες ή  λίγες ώρες , στον ίδιο ή σε  διαφορετικούς εργοδότες.  Στις αγροτικές εργασίες το εργόσημο είναι μόνο το 10% της αμοιβής, για δε τις υπόλοιπες εργασίες το  25%.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε για μια μέρα έναν εργάτη να μας καθαρίσει το οικόπεδο και συμφωνήσουμε μαζί του την αμοιβή στα 40 Ευρώ, να ξέρουμε και εμείς και εκείνος, ότι τα 30 θα πάρει ο εργαζόμενος και τα 10 θα μπουν στον ασφαλιστικό του λογαριασμό.  Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί σε αγροτική δουλειά από τα 40 ευρώ που συμφωνήσαμε θα πάρει τα 36 και μόλις 4 ευρώ θα πάνε για την ασφάλειά του. Εργοδότης και εργαζόμενος θα είναι νόμιμοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

 

Τα παράνομα εισοδήματα

Τα παράνομα  και μη δηλούμενα εισοδήματα είναι αντικοινωνική και καθόλου πατριωτική συμπεριφορά. Επιβαρύνουν τους υπόλοιπους εργαζομένους, στερούν πόρους από το κοινωνικό κράτος, και αποτελούν κατάφωρη αδικία για τους νομιμόφρονες πολίτες. Αδυνατίζουν την ισχύ της χώρας μας από κάθε άποψη. Η πατρίδα μας χάνει τα όπλα της.

 

Γυναίκες που δουλεύουν σε σπίτια, εργαζόμενοι σε χωράφια και οικοδομές, και  εισπράττουν αμοιβές χωρίς να αποδίδουν στο Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, προκαλούν την αγανάκτηση των νόμιμα εργαζομένων και επαγγελματιών που δεν μπορούν να <<ξεφύγουν>>. Πολλοί   με προκλητικό μάλιστα τρόπο, εισπράττουν όλα τα κοινωνικά επιδόματα που προορίζονται για ανέργους, φτωχούς και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

 

Αυτοί είναι  αλλοδαποί; Είναι μόνο Αλβανοί;

Όχι βέβαια. Υπάρχουν ανάμεσά μας  Έλληνες που δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα εισπράττουν διπλάσια και τριπλάσια από κάποιον πτυχιούχο αναπληρωτή καθηγητή, η από κάποιο επαγγελματία που χτυπάει δεκάωρα και δωδεκάωρα  κάθε μέρα στη δουλειά του. Είναι βολικό να τα φορτώνουμε μόνο στους ξένους.

 

Θα πείτε παίρνω 500 Ευρώ το μήνα και θα πληρώσω και φόρο;

Ασφαλώς όχι. Το αφορολόγητο που υπάρχει σήμερα, αλλά και αν ακόμα μειωθεί στα 5.600 που ζητούν οι δανειστές,  πάλι τα εισοδήματα αυτά δεν θα πληρώνουν φόρο. Όσο μεγαλύτερα εισοδήματα όμως έχει κάποιος τόσο  περισσότερο πρέπει να πληρώνει. Αυτό είναι δείγμα αλληλεγγύης προς τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας, αφού –δυστυχώς- τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του κράτους δεν πέφτουν από τον ουρανό. Αυτά που τα βρίσκαμε από δανεικά, μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

 

 Όπως στρώνουμε θα κοιμόμαστε

Μην ανεχόμαστε λοιπόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας  ούτε να   συμπράττουμε στην παράνομη εργασία και τη φοροκλοπή. Αλλιώς δεν νομιμοποιούμαστε να ζητάμε κοινωνικές παροχές και βοήθεια από την Πολιτεία.  Το ύψος των συντάξεων που θα παίρνουμε πλέον, θα εξαρτάται από το τι πληρώσαμε σε εισφορές όλα τα χρόνια του εργασιακού μας βίου.  Όπως στρώνουμε θα κοιμόμαστε που λένε και οι παλιότεροι.

 

 Hefaistia

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                              Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 14-02-2019

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψαν την απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης για τους μισθωτούς έως 25 ετών.

 

Συγκεκριμένα, αναδρομικά από την 01/01/2019, οι εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις μειωμένες κατά 50%, για τους απασχολούμενους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών που εργάζονται ήδη ή θα προσληφθούν, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών τους.

 

Το ποσό που προκύπτει από την καταβολή των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Η υλοποίηση του μέτρου αποτελεί εφαρμογή της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Όπως στρώνουμε έτσι θα κοιμόμαστε"

ΣΧΟΛΙΑΣΕ

Your email address will not be published.


*