Δραγασάκης: Δεν επιδιώξαμε περικοπές συντάξεων-Οταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα το δούμε συνολικά

«Έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Δεν έχουμε όμως κόψει, ακόμη, το νήμα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί υπάρχουν δυνάμεις που πολεμούν την έξοδο και αυτό φαίνεται από τον εκνευρισμό που φανερώνουν. Έχουμε όμως την εμπειρία πια να τις αντιμετωπίσουμε».

Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γίαννης Δραγασάκης στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

«Δεν έχουμε λόγο να θέλουμε να περικόψουμε συντάξεις. Έχουμε όμως μια συμφωνία, που δεν την επιδιώξαμε. Αυτή δεν είναι η ώρα να θέσουμε νέα ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να τα δούμε όλα συνολικά»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πλέον, θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, αλλά και περισσότερες ευθύνες. «Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε το σχέδιο συνολικής προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποτρέψουμε τη συντηρητική/νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση» όπως είπε.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπημένη χώρα και μια ταλαιπωρημένη κοινωνία. «Αποκρούσαμε μέτρα και επιδιώξαμε άμεση ανακούφιση όσων ήταν πιο αδύναμοι. Ακόμα, κάθε χρονιά που είχαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα, το αποδώσαμε στην κοινωνία, και στους ηλικιωμένους και στους νεότερους» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι έπειτα από 9 χρόνια περιδίνησης, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η ανεργία μειώνεται. «Όσο προχωρούμε, η ανάκαμψη θα εντείνεται και θα γενικεύεται. Μεγάλος στόχος, ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση, που θα προστατεύει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία από μελλοντικές κρίσεις, αν και όταν αυτές ξεσπάσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι η οικονομία ανακάμπτει και οι στόχοι υπερεπιτυγχάνονται. «Δεν έχουμε λόγο να θέλουμε να περικόψουμε συντάξεις. Έχουμε όμως μια συμφωνία, που δεν την επιδιώξαμε. Αυτή δεν είναι η ώρα να θέσουμε νέα ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να τα δούμε όλα συνολικά». Στην προσπάθεια για τη νέα πορεία της χώρας «χρειαζόμαστε ισχυρό και ενεργό κόμμα. Κόμμα που να ‘ναι παράλληλα, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, καθώς στο πρωτότυπο εγχείρημα της σύγχρονης κυβέρνηση της αριστεράς, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικός».

«Τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Από εδώ και στο εξής, οι βασικές προτεραιότητες είναι, πρώτον η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και, δεύτερον, η πιο ενεργή παρουσία των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε επίσης τα 2 βήματα-«εγγύηση» για την επόμενη ημέρα:

– Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα επισφραγίσει την έξοδο από τα μνημόνια.
– Για πρώτη φορά αποκτούμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον.
«Πιστεύουμε και υπηρετούμε το θετικό σενάριο για τη χώρα, που εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Τη θωρακίζουμε όμως για το ενδεχόμενο εξωγενών αναταράξεων», σημείωσε επίσης ο κ. Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ρύθμιση για το χρέος, που θα δίνει προβλεψιμότητα για το μέλλον.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης σκιαγράφησε και το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται:
• Δημόσιες πολιτικές και νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού
• Κοινωνικά υπεύθυνη και παραγωγικά επενδυτική επιχειρηματικότητα, όχι εκείνη που θησαυρίζει έξω και χρεοκοπεί μέσα
• Κοινωνική ασφάλεια (αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές συμβάσεις).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Δραγασάκης: Δεν επιδιώξαμε περικοπές συντάξεων-Οταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα το δούμε συνολικά"

ΣΧΟΛΙΑΣΕ

Your email address will not be published.


*