Η άγνοια, η ημιμάθεια και η αδιαφορία δεν συγχωρούνται στους γιατρούς

Του   Θανάση Πασχάλη, συνεργάτη του limnos.news,   νευροχειρουργού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.   Διαβάστε το γλαφυρό του κείμενο.

Προσαρμογή limnos.news

Ορίστε θα τα πω..
Αποψινό θέμα που ήθελα τόσες μέρες να θίξω είναι η ανθρώπινη ηλιθιότητα και η ημιμάθεια, που ανάθεμα τον Παπανούτσο και όλα τα δοκίμια που διάβαζα στο λύκειο, ένα δίκιο- ότι είναι χειρότερη της αμάθειας και ότι όλα είναι θέμα παιδείας- το είχαν.

Κανόνας 1ος: Μην μπαίνετε ποτέ σε κουβέντα με ημιμαθείς . Έχουν μαγικές ικανότητες υπερύψωσης πραγματικού -ανθεκτικού πλέξιγκλας γύρω τους, που τους κάνει ανθεκτικούς σε οτιδήποτε.

Παράδειγμα: «-Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Με φωνάξατε για απώλεια συνείδησης και ο ασθενής έχει σάχαρο 20!
-Έχεις δικιο καλέ μου κι εσύ τι έμαθα χώρισες, αχ να τελειώσει η εφημερία να πάω σπίτι θα μου χει μαγειρέψει ο Κοκοφίκος μου σολωμό με κάστανα και όρχεις ταύρου, το έχεις δοκιμάσει?»

Κανόνας 2ος : Έχουν πάντα δίκιο. Ναι. ¨Οτι και να γίνει. Εξαιρείται από τον κανόνα το γυναικείο φύλο. Αν μπεις στον πειρασμό να τους κοντράρεις δές τον κανόνα 1ο.

Κανόνας 3ος: Δεν μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων έχουν το ηλίθιο μότο: «Το νιωσα, το ζησα και δεν μετανιωνω και σηκωνω το μεσαιο μου δάχτυλο και λέω μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε» και ας περιλαμβάνει αυτό το να απατούν τη σχέση τους, να επιβεβαιώνονται ως θηλαστικά με θλαστικά, να ανεβάζουν στόρια και στοριζ ενόσω ημιενδεδυμένες, στην τοποθεσία συζυγική κλίνη με το Τζινο το Τζικο το Τζεσο και τον Τζεφο. Αν για κάποιο λόγο πας να πεις τη γνώμη σου είσαι ένας ανίκανος να κρίνει, αν τους πεις οτι έχεις μία άποψη όπως και ένα ήπαρ ή μια asshole σε λένε γελοίο και είσαι πλοκ.

Κανόνας 4ος : Απομνημόνευσε τα 1, 2 ,3. Επανάλαβε.

Έτσι λοιπόν

Αηδιασμένος από το σύννεφο των ανθρώπων με το οποίο συνανανστρεφόμαστε κάθε μέρα, βλέπουμε ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που στο βωμό της δικής τους καλοπέρασης θα προδώσουν, θα πληγώσουν, θα σκοτώσουν είτε συναισθηματικά είτε κυριολεκτικά αυτά που νιώθουν επειδή απλά είναι ηλίθιοι. Ας είχαν τέλειες παιδικές ηλικίες, άψογες αναμνήσεις, καλά όνειρα και ιδανική πρώτη σεξουαλική φορά.

Όσο για την ημιμάθεια νισάφι. Το καταλβαίνω γενικά να σου έχουν ξεφύγει πράγματα αλλα φίλε, όταν αυτές οι δύο (β)αρετές είναι σε ένα άνθρωπο δηλαδή είναι ηλίθιος και ημιμαθής και όταν τυγχάνει να είναι στο χώρο της Υγείας τα πράγματα είναι σοβαρά. Για την κοινωνία, λαίδιζ εντ τζέντλεμεν. Για τον μπαμπα και για τη μαμά σας. Γιατί όταν κατέβει ο ιατρός στις 3 τη νύχτα να εξετάσει το τροχαίο, παράδειγμα λέω , και ανεβάζει λάιβ ιστορία από τα τεπ κάτι δεν πάει καλά. Και αν αρχίσει να μην πάει καλά ο άρρωστος, τότε τα πράγματα πάνε χειρότερα. Γιατί αυτά τα άτομα κοιτάνε να καλύψουν την αδυναμία τους με δικαιολογίες. Έντάξει ρε φίλε και τι να έκανα εγώ, έκανα ότι μπορούσα και δεν τον έσωσα τι να κάνουμε τώρα δεν τα κατάφερε. Και οι ίδιοι ηλίθιοι ημιμαθείς ανακοινώνουν στις μανάδες ή στους συγγενείς των θυμάτων ότι χάθηκε ένα μέλος της οικογένειας με λιγότερη ψευδολύπηση από ότι ο υπάλληλος των Public που μου είπε ότι δεν έχει τη συσκευή που θέλω.

Ναι. Υπάρχουν. Και υπάρχουν παντού. Άνθρωποι επικίνδυνοι. Αλλά στη δουλειά μας είναι κρίσιμο και απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιοι. Παίζονται ζωές και όχι μπριζολάκια σε πίτα από όλα χωρίς κρεμμύδι. Και δε γίνεσαι κατά παραγγελία ικανός και να ξεφύγεις από την ηλιθιότητά σου. Δύο τρόποι υπάρχουν. Ή θα ρίξεις λάσπη σε ότι όμορφο υπάρχει γύρω σου και αυτό θα φύγει πχ Γερμανία, ή θα διαβάσεις και θα σκιστείς να παίξεις επί ίσοις όροις. Και επειδή αυτό θα αποτελέσει εφαλτήριο για θυσία πολλών ιστοριών του Στιγμογραμμαρίου (Ινσταγκραμ #οΖουραρις ειναισυγγενης μου σιγουρα), ο ηλίθιος δεν το διαλέγει και επιλέγει τη λάσπη. Προσέξετε λοιπόν όλοι.
Σαν να ακούω να λένε «καλά Θάνο εσύ εχεις ξεσκιστεί να ανεβάζεις φώτο και τσεκ ιν στο νοσοκομείο.» Ναι, όταν είναι απόλυτα ασφαλές και είμαι σε θέση να το κάνω. Όχι πάνω στο φορείο, στο δρόμο για το χειρουργείο. Όχι λαιβ κατά το χειρουργείο. Λίγο πριν η λίγο μετά. Και επιτέλους ζητήστε δικαιοσύνη από όλους. Εξετάσεις κάθε χρόνο. Αξιολογήσεις.

Αν είναι να πεθάνουμε στη μετριότητα ποιος ο λόγος να κάνουμε κάτι?
Ζητήστε το το άτιμο το τέλειο, πηγαίνετε για το άψογο, αποχαιρετήστε την άρπα-κόλλα και την τσαπατσουλιά και τουλάχιστον αν είστε ημιμαθείς και ηλίθιοι πείτε τουλάχιστον δεν το ξέρω. Σα μουσική ακούγεται στα αυτιά μου είτε το λέω εγώ ή άλλος συνάδελφος.
Θάρρος. Τόλμη. Γνώση της Άγνοιας σου και των Δυνάμεων σου. Αυτό είναι σοφία.
Σας ζάλισα

ΘΠ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Η άγνοια, η ημιμάθεια και η αδιαφορία δεν συγχωρούνται στους γιατρούς"

ΣΧΟΛΙΑΣΕ

Your email address will not be published.


*