Ρίζωσε το συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ

Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την κοινωνική οικονομία προωθώντας την ευρύτερη συνεργασία με αντίστοιχα εγχειρήματα σε όλη τη Μακεδονία και στηρίζοντας αγώνες όπως των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ

Ποιοτικά και φτηνά προϊόντα διαθέτει εδώ και τέσσερα χρόνια το Bios Coop, μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ, που λειτουργεί με συνελεύσεις, χωρίς μεσάζοντες και στηρίζοντας αντίστοιχες συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες. Μιλώντας στην «Αυγή» ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου -που ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι τυπικό πόστο- τονίζει ότι το σούπερ μάρκετ τους δεν υπολείπεται σε επίπεδο προϊόντων από τα υπόλοιπα, καλύπτοντας οτιδήποτε έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό, όμως την ίδια ώρα δεν σκοπεύει να τα ανταγωνιστεί. «Κάνουμε κάτι διαφορετικό και όραμά μας είναι να καλλιεργήσουμε την αντίληψη ότι οι πολίτες μπορούν ενωμένοι να ελέγξουν το σύνολο των καταναλωτικών τους αναγκών».

Συνεταιριστική βραδιά στον Βίος Coop

Για τα προϊόντα που διατίθενται υπάρχει η επιτροπή ελέγχου ποιότητας και συμβατότητας, στην οποία συμμετέχουν τρεις τεχνολόγοι τροφίμων. «Ελέγχουν το κάθε προϊόν, κατά πόσο είναι υγιεινό και δεν έχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή αν βρίσκεται στην black list του ΕΦΕΤ ή της Green Peace ή άλλων εγχειρημάτων. Σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα, αυτή αφορά το αν συμβαδίζει με τις αξίες του συνεταιρισμού το εγχείρημα που παράγει το προϊόν.»

Ο συνεταιρισμός βασίζεται συνολικά στην αρχή της αμεσοδημοκρατίας και γι” αυτό, πέρα από την επιτροπή ελέγχου ποιότητας και συμβατότητας, υπάρχουν οκτώ ακόμη, οι οποίες κάνουν συνέλευση κάθε δύο εβδομάδες και φέρνουν εισηγήσεις στην εβδομαδιαία συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου που ονομάζεται «ΑΔΣ», καθώς είναι ανοιχτή η διαδικασία για όλα τα μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι εννεαμελές και ψηφίζεται νέο κάθε δύο χρόνια. Ανά ένα χρόνο τα μέλη του εννεαμελούς αλλάζουν ρόλο. Δεν είναι δηλαδή κάποιος ισόβιος πρόεδρος. Γίνονται επίσης μεγάλες συνελεύσεις κάθε 3 ή 6 μήνες, όπου γίνεται κωδικοποιημένη ενημέρωση και ψηφίζει το σώμα, που αποτελείται από πάνω από 400 μέλη που έχουν βάλει το ίδιο ποσό, 150 ευρώ. «Το ποσό αντιστοιχεί σε μερίδα και όχι σε μετοχή. Όσες μερίδες δηλαδή κι αν πάρει κάποιος, πάλι μία ψήφος του αντιστοιχεί στη γενική συνέλευση».

Εφαρμόζοντας σταθερά τη λογική του, το Bios Coop έχει καταφέρει να εδραιωθεί και να συμβάλει στη διεύρυνση του δικτύου των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. Σήμερα μετρά οκτώ εργαζόμενους, οι οποίοι είναι και μέλη του συνεταιρισμού. Επιπλέον ο κόσμος όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζει καχύποπτα, αλλά αρκετοί γίνονται και μέλη. «Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν 300 μέλη και σήμερα περισσότεροι από 400. Είμαστε ανοιχτοί στις διαδικασίες, αλλά και ειλικρινείς με τον κόσμο. Όταν είχαμε μια κρίση, που μας δίχασε, δεν το είχαμε αποκρύψει και τελικώς την λύσαμε».Με δεδομένο επίσης ότι ο συνεταιρισμός δεν είναι κερδοσκοπικός, τα πιθανά ετήσια κέρδη δίνονται είτε για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (επιδιόρθωση βλαβών, απόκτηση μηχανημάτων κ.λπ.) είτε στα μέλη του συνεταιρισμού ή και μη μέλη τα οποία προμηθεύονται φτηνότερα ακόμη τα προϊόντα, ή δίνονται σαν μπόνους στους εργαζόμενους, αναλόγως τι θα αποφασίσει η συνέλευση.

Το Bios Coop λειτουργεί και εκτός των δικών του ορίων επιδιώκοντας να έχει τα μέλη του ενεργά σε ευρύτερες πολιτικοικοινωνικές διαδικασίες. «Τώρα που βγαίνει το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ πάλι σε πλειστηριασμό, καλούμε τα μέλη μας να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια». Άλλωστε ο αγώνας για μια άλλη οικονομία και κοινωνία είναι κοινός. Αν το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ παραμείνει οριστικά στα χέρια των εργαζομένων, αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τη ΒΙΟΜΕ αλλά και το Bios Coop και κάθε συνεταιριστικό και αυτοοργανωμένο εγχείρημα».

Πού μπορείτε να βρείτε το Bios Coop

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 42
Τηλέφωνο: 2310 811918
Facebook: Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης
Site: http://www.bioscoop.gr/

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Ρίζωσε το συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ"

ΣΧΟΛΙΑΣΕ

Your email address will not be published.


*